Acceptatieplicht voor basis- een aanvullende verzekering

Acceptatieplicht voor basis- een aanvullende verzekering

Kun je altijd iedere nieuwe zorgverzekering afsluiten die je zou willen, of zit hier nog een addertje onder het gras? Voordat je overstapt van zorgverzekeraar is het handig om bij de volgende punten stil te staan zodat je altijd van de zorg verzekerd bent die jij wilt.

 

Verplichte basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont en werkt is wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Om deze reden geldt er voor zorgverzekeraars een acceptatieplicht, zij moeten iedereen accepteren die bij hen een zorgverzekering af wilt sluiten. Aangezien de inhoud van de basisverzekering bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is kun je gemakkelijk kijken welke zorgverzekeraar de goedkoopste premie aanbiedt.

 

Medische selectie aanvullende verzekering

Je kunt zelf kiezen of je een aanvullende verzekering wilt afsluiten als toevoeging aan de basisverzekering. Omdat er veel verschillende soorten zorg bestaan, zijn er ook veel verschillende aanvullende verzekering. Als je veel gebruikmaakt van zorg kan een aanvullende verzekering heel handig zijn. Let alleen wel op dat zorgverzekeraars voor een aanvullende verzekering een medische selectie kunnen houden. In dit geval zul je een aantal vragen moeten beantwoorden over je medische verleden. Zorgverzekeraars hebben het recht om je als klant te weigeren op basis van deze gegevens.

 

Wacht op acceptatie voordat je overstapt

Maak je veel gebruik van zorg die niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering, dan moet je voorzichtig zijn met het afsluiten van een nieuwe aanvullende verzekering. Ben je al verzekerd, maar kun je bij een andere zorgverzekeraar een goedkopere verzekering afsluiten? Wacht dan eerst af of je wordt geaccepteerd door de nieuwe verzekeraar voordat je de oude opzegt. Op deze manier voorkom je dat je plotseling helemaal geen aanvullende verzekering meer hebt. De kans dat je niet wordt geaccepteerd voor een aanvullende verzekering neemt toe wanneer je veel gebruik maakt van zorg en naarmate je ouder wordt.

 

Basis- en aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars

Je hoeft je basis- en aanvullende verzekering niet per se bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. Als je een goedkope basisverzekering hebt afgesloten bij een zorgverzekeraar die geen aanvullende verzekeringen aanbiedt die bij jou passen dan kun je ervoor kiezen om deze laatste bij een andere zorgverzekeraar af te sluiten. Let wel op dat dit niet in alle gevallen mogelijk is.

 

Wees geduldig voor je overstapt

Als het zorgseizoen er weer aankomt kun je zonder twijfelen overstappen naar een nieuwe basisverzekering, maar onthou dat je bij een aanvullende verzekering iets geduldiger moet zijn. Wacht eerst af of de nieuwe zorgverzekeraar jou als klant accepteert voordat je je oude aanvullende verzekering opzegt. Zo weet je zeker dat jij de zorg vergoed krijgt die je nodig hebt.

 


Eén gedachte over “Acceptatieplicht voor basis- een aanvullende verzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *