Een nieuw kunstgebit

Een nieuw kunstgebit

Wel of geen kunstgebit nemen; het is geen makkelijk besluit. Voor veel mensen betekend een nieuw kunstgebit een grote verandering.
Gelukkig is er op het gebied van gebitsprotheses veel mogelijk; er is voor iedereen een passende oplossing en vaak valt het niet eens op dat iemand een prothese draagt!

Soorten kunstgebit

Bij het nemen van een kunstgebit kun je kiezen voor een gedeeltelijke gebitsprothese, een uitneembaar kunstgebit of een klikgebit. Zaken als de vorm van je kaak en je algehele gezondheid spelen een rol bij het kiezen van de juiste gebitsprothese.

De eerste mogelijkheid is een gedeeltelijk kunstgebit. Hiervoor wordt gekozen als een deel van je eigen tanden en kiezen aanwezig blijven in de kaak en er maar een paar open plaatsen aangevuld hoeven worden.
Bij het nemen van een gedeeltelijk kunstgebit kun je kiezen uit een frame of een plaatje. Een frame is een metalen basis waar het tandvleeskleurig kunsthars aan vast zit.
Een plaatje is gemaakt van tandvleeskleurig kunsthars waarop de kunsttanden zijn bevestigd.
De tweede mogelijkheid is een volledig kunstgebit. De gebitsprothese is gemaakt van kunsthars en is makkelijk uit de mond te nemen, daar het los zit.
Als laatste mogelijkheid kun je kiezen voor het klikgebit. Het klikgebit wordt vastgemaakt aan twee tot vier implantaten die operatief in je mond worden geplaatst en ervoor zorgen dat het gebit vast op zijn plaats blijft zitten. Voordeel is dat het klikgebit makkelijk uitneembaar is, om het dagelijks schoon te maken.

Behandeling:
Als je aan een volledig kunstgebit begint, zullen eerst alle tanden en kiezen getrokken worden. Dit gebeurt meestal in etappes.
Als het tandvlees volledig is genezen en bij het klikgebit de implantaten aan de kaak zijn gegroeid, krijg je zowel bij het volledige kunstgebit als bij het klikgebit, een proefprothese alvorens het definitieve kunstgebit wordt aangemeten.

De kosten
Een nieuw gebitsprothese wordt voor het grootste gedeelte vergoed door de zorgverzekering. Het volledig kunstgebit valt onder de basisverzekering en wordt voor 75% vergoed. De overige 25 % kan worden vergoed uit de aanvullende verzekering of is eigen bijdrage.
Het gedeeltelijk kunstgebit wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *