Hoe werkt het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering?

Hoe werkt het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering?

Elk jaar voor 1 januari kan men van zorgverzekering wisselen of zijn pakket aanpassen. Zo rond november valt de zorgpolis in de brievenbus en als je iets aan deze polis wilt veranderen heb je vanaf die dag tot januari de tijd om over te stappen. Men kan bijvoorbeeld besluiten een extra aanvullende verzekering te nemen die bij een andere verzekeraar goedkoper is of men wil wisselen vanwege een betere maandelijkse premie. Elke verzekeringsmaatschappij is verplicht mensen aan te nemen voor de standaardverzekering ongeacht gezondheid, leeftijd of geslacht.

De beschikbare zorg verleners in Nederland hebben allemaal verschillende maandelijkse premies en men kan met betrekking tot je eigen voorkeuren een keuze van ziekenhuizen maken, keuzen van eigen risico en dekking. De dekking ook wel aanvullende zorgverzekering genoemd is vaak heel belangrijk want deze omvat posten zoals tandheelkundige verzekering, fysiotherapie of anticonceptiemiddelen.

Iedereen in Nederland dient een zorgverzekering te hebben, de basisverzekering is verplicht en de keuze van de aanvullende verzekering ligt bij u. Het standaardpakket wordt door alle verzekeraars aangeboden en u betaalt een vaste nominale premie aan uw verzekeringsmaatschappij. Als u kinderen onder de achttien jaar heeft dan zijn deze gratis meeverzekerd in het standaardpakket. Bovenop het basis pakket komt de ZVW bijdrage, deze zal door de werkgever overgemaakt worden aan de verzekeringsmaatschappij.

Vaak willen mensen diensten die niet tot het basispakket behoren, u heeft extra fysiotherapie nodig, uw wil uw gebit laten renoveren of u wilt zich indekken voor onverwachte kosten van dringende medische zorg. De aanvullende ziektekostenverzekering biedt de hoogste vergoedingen voor alternatieve therapie├źn, fysiotherapie of brillen en contactlenzen.

Indien u overstapt naar een andere zorgverzekeraar dan bepaalt u van te voeren welke zorg u wilt, wat is de hoogte van het eigen risico, welke polis wilt u afsluiten. Jongeren hebben merendeels voldoende aan de basisverzekering, als oudere heb je altijd een aanvullende verzekering nodig en als gezin blijf je bij een verzekeraar. Mensen die veel reizen hebben baat bij de aanvullende buiten land verzekering en als je samenwoont dan sluit je gezamenlijk een polis af. Mensen met een minder inkomen zoals een bijstandsuitkering die hebben baat bij de collectieve verzekering die gemeentes aanbieden. Werkgevers hebben ook vaak een collectief aanbod met een lagere premie.

Het vergelijken van zorgaanbieders loont zich, je bekijkt de voorwaarden, de dekkingen van de aanvullende verzekering, en kiest de verzekering die het beste bij jou of bij het gezin past. Iedereen bepaalt zelf welk bedrag er maandelijks betaalt kan worden aan een zorgverzekering. Indien men vergelijkt zou men zelfs voor de mogelijkheid kunnen kiezen om de basisverzekering bij de ene zorgverzekering af te sluiten en de aanvullende verzekering bij de andere aanbieder. Het is dus verstandig om te kijken welke zorgverzekering in 2017 het beste bij u past. Al uw wensen zijn uitvoerbaar als je maar vergelijkt en je verdiept in de mogelijkheden.


Eén gedachte over “Hoe werkt het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *