Is mijn kind hoogbegaafd?

Is mijn kind hoogbegaafd?

Is jouw kind ontzettend pienter, welbespraakt en voorlijk? Waarschijnlijk is jouw kind dan wat begaafder dan gemiddeld, maar wellicht is hij of zij wel hoogbegaafd. Maar hoe kom je erachter of dat echt zo is? En wat zijn de kenmerken die kunnen duiden op hoogbegaafdheid?

Kenmerken hoogbegaafdheid

Kort-door-de-bocht gezegd heeft een kind dat hoogbegaafd is een IQ boven de 130. Kinderen die hoogbegaafd zijn, hebben op vroege leeftijd al een grote ontwikkelingsvoorsprong ten opzichte van hun leeftijdsgenootjes op motorisch, cognitief, taal- en spraaktechnisch gebied. Deze kinderen hebben ook vaak minder slaap nodig en stellen oneindig veel vragen. Ze spelen graag alleen en zijn bezig met vraagstukken die niet bij hun leeftijd horen, zoals eindigheid en de zin van het bestaan.

Positieve aspecten

Maar daarnaast beschikt het hoogbegaafde kind ook over een flinke dosis doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en is het goed in het leggen van verbanden. Het kan goed logisch nadenken en is erg creatief in het oplossen van vraagstukken en problemen. Als jouw kind hoogbegaafd is, is de kans groot dat het op leergebied met kop en schouders boven iedereen uitsteekt. Maar naast de positieve aspecten als het goed kunnen leren en meekomen, is hoogbegaafdheid niet enkel een zege.

Negatieve aspecten

Geheel tegen de verwachting in kunnen hoogbegaafde kinderen op school ook uitvallen. Doordat de stof te makkelijk voor deze kinderen is en ze cognitief niet worden uitgedaagd, bestaat het gevaar van onderpresteren. Ook kunnen hoogbegaafde kinderen negatief gedrag vertonen en zichzelf buiten de groep plaatsen. Ze vinden geen aansluiting met hun leeftijdsgenoten omdat ze elkaar vaak niet begrijpen; de belevingswerelden sluiten niet aan.

Wie betaalt de IQ-test?

Wanneer je als ouder het vermoeden hebt dat je kind hoogbegaafd is, praat er dan over met de leerkracht. Als de leerkracht ook hoogbegaafdheid vermoedt, kan er vanuit school een IQ-test worden aangevraagd, die door de school wordt gesubsidieerd. Ook kun je naar de huisarts gaan en een doorverwijzing vragen om voor een kinderpsycholoog. Wanneer de kinderpsycholoog vermoedt dat jouw kind hoogbegaafd is, kan er een IQ-test worden afgenomen. Bij veel verzekeringen zit dit in het basispakket, maar vraag het voor de zekerheid na bij jouw zorgverzekering. Je kunt ook een onafhankelijk testbureau inschakelen. Dan zijn de kosten van de IQ-test wel voor eigen rekening.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *