Verschil tussen restitutiepolis & naturapolis

Verschil tussen restitutiepolis & naturapolis

Wat is een Restitutiepolis?
Als je een restitutiepolis afsluit krijg je bij elke zorgaanbieder waar je voor kiest een even hoge vergoeding. Er zijn verschillende zorgaanbieders waarmee zorgverzekeraars een contract afsluiten, zoals therapeuten, psychiaters of ziekenhuizen. Dit wordt gedaan om de zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen. Ook wordt door de zorgverzekeraars bij het sluiten van contracten over het algemeen gelet op de kwaliteit van de zorg, die moet altijd in orde zijn.

Als de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met je arts of behandelaar, wordt de zorg in principe volledig vergoed. Maar je hebt bij een restitutiepolis meer keuzevrijheid omdat je ook kunt kiezen voor een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Je kunt dus helemaal zelf bepalen naar welke zorgaanbieder je gaat, zonder rekening te houden met de hoge kosten. Je moet zelf alleen wel de rekening voorschieten bij een behandeling, maar die kun je later weer declareren bij de verzekeraar. Vaak is een restitutiepolis iets duurder dan een naturapolis.

Wat is een naturapolis?
Als je een naturapolis hebt afgesloten, moet je wel degelijk rekening houden met de contracten tussen de zorgaanbieder en jouw zorgverzekeraar. Er is nog steeds een vrije keuze om naar de zorgaanbieder te gaan waar jij graag behandeld wil worden, maar bij zorgaanbieders waarmee jouw verzekeraar geen contract heeft gesloten vallen de kosten wel hoger uit. Je krijgt dan namelijk een lagere vergoeding.

Als je dus een naturapolis hebt en je wilt graag naar een gekwalificeerde zorgverlener die contract met jouw verzekeraar heeft, dan kun je maar een gedeelte van de zorgkosten vergoed krijgen. Vaak is dat ongeveer 75 procent van wat gemiddeld door de verzekeraar wordt vergoed, maar vaak valt het nog iets lager uit als de kosten bijvoorbeeld iets hoger liggen dan het gemiddelde tarief. Wel zijn er maximumtarieven vastgesteld waar een zorgverzekeraar zich aan moet houden. Er hoeft dus nooit meer te worden betaald dan deze bedragen.

Welke polis moet ik kiezen?
Het is heel belangrijk om het verschil te kennen tussen een restitutiepolis en een naturapolis, zodat je een juiste keuze maakt voor je zorgverzekering in 2017. Het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis is miniem maar wel belangrijk. Je kan maar een van de twee varianten kiezen, dus je basispolis is of een naturapolis, of een restitutiepolis.

Voor veel mensen geeft het een voordeel om vrij te kiezen bij welke zorgverlener zij zich laten behandelen, bijvoorbeeld vanwege het specialisme die andere zorgaanbieders missen. Dan is het handig om te kiezen voor een restitutiepolis. Is deze keuzevrijheid voor jouw niet zo van belang? Dan is wellicht het beter om een naturapolis af te sluiten en zo kosten te besparen op je zorgverzekering. De keuze is vrij en het is verstandig om je hierin te verdiepen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van online vergelijken van zorgverzekeraars


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *