Wanneer en waarom relatietherapie?

Wanneer en waarom relatietherapie?

Veel mensen denken dat relatietherapie het laatste redmiddel is. Dit kan ook wel zo zijn maar als je te lang wacht met relatietherapie dan heeft het geen zin meer. Het heeft bijvoorbeeld geen zin meen als er een scheiding aan zit te komen of bij grote relatie problemen.

Wat is relatietherapie?

Een gezonde intieme relatie is niet zonder problemen. In elke relatie zijn er wel spanningen. Als je hier veel mee te maken heeft kan dat behoorlijk van invloed hebben op het welzijn van beide personen. In hele erge gevallen kan je te maken krijgen met verslaving, mishandeling of andere vormen van agressie. Ook kan je door te veel spanning in je relatie angstig of depressief worden. Hier is dus duidelijk relatietherapie nodig. Relatietherapie is een therapievorm waarbij relatieproblemen tussen personen ter gesprek komen. De therapeut wil hier bereiken dat beide personen in de relatie dichter bij elkaar komen. Vaak kunnen hele kleine spanningen ook verholpen worden door af en toe wat aan elkaar te geven. Als je 1 keer in de zoveel tijd een relatiegeschenk geeft aan je partner wordt de spanning al minder

Waarom zou je relatietherapie doen?

Veel mensen denken dat relaties nooit goed kunnen gaan. Dat het ooit wel een keer stuk gaat. Dit is niet zo. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar hechtingen en relaties. Zaken uit het verleden spelen vaak nog een belangrijke rol in hoe mensen nu met elkaar omgaan. Er is toen iets geleerd, dat nu bij veel mensen niet meer geldig is. Relatietherapie geeft inzicht op de patronen van nu en dat van vroeger. Dat veroorzaakt bij veel mensen aha-momenten.

Het hechten is vaak een hele belangrijke zaak in relaties met veel spanning. Maar liefst 30% tot 40% van de mensen heeft problemen met hechten. Dit komt vaak door het ouderlijk huis. Zij kunnen niet goed hechten doordat ze de aandacht en liefde van hun ouders in de opvoeding hebben gemist. Daarom speelt de opvoeding ook een belangrijke rol in hoe je later bent. Relatietherapie zou hier heel goed bij kunnen helpen.

Tot slot

Het is natuurlijk moeilijk de stap te maken naar relatietherapie. Toch kan je er veel beter uitkomen. Relatietherapie zal bij een koppel het beste werken als beide geduld hebben, tijd maken en zichzelf inzetten. Ook moet er nog iets van liefde zijn en moeten beide bereid zijn om te luisteren. Als laatste moeten beide openstaan voor zelfreflectie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *