Zorgtoeslag: Heb ik daar ook recht op?

Zorgtoeslag: Heb ik daar ook recht op?

In Nederland bestaat er een heel stelsel aan toeslagen waar mensen recht op hebben die het thuis niet zo breed hebben. Een van deze toeslagen is de zorgtoeslag, bedoeld om mensen tegemoet te komen die niet genoeg geld hebben om hun maandelijkse premie te kunnen betalen.

Wie heeft recht op zorgtoeslag?

Vanaf het moment dat je wettelijk verplicht bent om een eigen zorgverzekering te hebben, heb je recht op zorgtoeslag. Dit is na je 18e verjaardag, vanaf dat moment ben je niet meer gratis verzekerd via je ouders maar moet je een eigen polis afsluiten. Verdien je op dit moment te weinig om je eigen zorgpremie te betalen, dan kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Er gelden een aantal voorwaarden voor het ontvangen van de toeslag.

Voorwaarden

Ieder jaar worden de voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag aangepast. Zo wordt ieder jaar opnieuw de hoogte van de zorgtoeslag en het maximale inkomen voor het ontvangen van de toeslag vastgesteld. De voorwaarden voor 2016 zijn:
– Je bent 18 jaar of ouder.
– Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een Nederlandse verblijfsvergunning.
– Je hebt een zorgverzekering in Nederland afgesloten.
– Je inkomen is niet hoger dan €27.012 per jaar als alleenstaande en niet hoger dan €33.764 voor verzamelinkomens.
– Naast je inkomsten heb je een vermogen dat niet hoger is dan €106.941 als alleenstaande of €131.378 voor gezamenlijke inkomens.

Hoogte zorgtoeslag 2016

In 2016 is de maximale hoogte van de zorgtoeslag vastgesteld op €83 voor alleenstaanden en €158 voor gezamenlijke inkomens. Niet iedereen die zorgtoeslag ontvangt krijgt ditzelfde bedrag, het is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Als je meer gaat verdienen neemt de zorgtoeslag af, het is dus geen vast bedrag.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je inkomen onder de maximum grens ligt heb je recht op zorgtoeslag. Je zult dit altijd zelf moeten aanvragen. Dit kun je makkelijk doen bij Mijn Toeslagen door in te loggen met je DigiD. Let erop dat je de zorgtoeslag ook zelf weer moet stopzetten. Als je inkomen stijgt en boven de maximum grens uitkomt zorg dan dat je je zorgtoeslag op tijd stop zet. Zo voorkom je dat je aan het eind van het jaar een hoge rekening krijgt van zorgtoeslag die je nog terug moet betalen.

Loop geen zorgtoeslag mis

Als je twijfelt of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag kun je een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Kom je voor de toeslag in aanmerking, vraag het dan meteen aan. Je regelt dit allemaal zelf, geef zelf wijzigingen in je inkomen aan of zet de toeslag weer stop wanneer je teveel gaat verdienen. Door alles goed bij te houden krijg je de toeslag waar je voor in aanmerking komt zonder dat je geld misloopt of plotseling geld terug moet betalen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *