Zwanger: wat moet ik regelen?

Zwanger: wat moet ik regelen?

Jij en je partner weten dat jullie een kindje verwachten. Uiteraard zijn jullie hierbij helemaal in de wolken en willen jullie het liefst dat het kleintje jullie gezin zo snel mogelijk kan komen uitbreiden. Echter is het goed dat je nog wel even hebt, want er moet vaak nog een hoop geregeld worden!

 

De verloskundige

Voordat je naar een verloskundige wordt doorverwezen, ga je vaak eerst langs de huisarts voor meer informatie over je zwangerschap. Je kunt ook alvast vaste afspraken inplannen voor controles. Als je wilt, kun je ook direct naar een verloskundige gaan. Deze zal ook de hele looptijd van de zwangerschap beschikbaar zijn. Deze bezoeken worden beide gedekt door de basisverzekering. Er is dus geen eigen risico en eigen bijdrage (mits de verloskundige is gecontracteerd met jouw zorgverzekeraar)

 

Kraamzorg in 2017

Kraamzorg is iets dat op tijd geregeld moet worden. In week 12-13 is aan te raden. Een deel van de kraamzorg wordt vergoed, maar zeker niet alles. De basisverzekering geeft recht op medische zorg rond de bevalling. Verschillend per zorgverzekeraar wordt 24 tot 80 uur kraamzorg vergoed over 10 dagen vanaf de geboorte. Als er meer nodig is, zal dit zelf betaald moeten worden. Tevens is er in 2017 ook een eigen bijdrage per uur bijgekomen. Je betaald €4,30 per uur zelf. En bij een opname in het ziekenhuis €17 per dag (als dit niet op basis van medische indicatie is). Als laatste telt er ook een eigen bijdrage als de instelling een tarief in rekening brengt dat boven de €121,- per dag is. Het extra bedrag hierboven dient zelf betaald te worden.

 

Aan de slag met de babykamer

Nu de belangrijkste medische dingen gepland zijn, kun je thuis gaan denken aan de aanpassingen. Waarschijnlijk heb je een kamer die je speciaal wilt inrichten voor de baby. Hiervoor moeten dus meubels gekocht worden en waarschijnlijk ook een lik verf worden gebruikt, of een leuk behangetje worden uitgezocht. Het is slim om hier tijdig mee te beginnen, omdat sommige levertijden nogal lang kunnen zijn. Dingen waar je aan kunt denken zijn: Een wiegje/ledikant met matras en hoes, een commode met aankleedkussen, een kledingkast, en thermometer om de kamertemperatuur te meten, een nachtlampje, genoeg opbergboxen en planken, een stoel om bij je baby te zitten en borstvoeding in te kunnen geven en een goed afsluitbare vuilnisbak om de geur van volle luiers zoveel mogelijk binnen te houden. Let ook op de veiligheid in de kamer! Zorg dat de baby niet in de tocht ligt, dat er geen losse snoeren liggen of kleine voorwerpen rondslingeren. Zet ook een beschermplaatje voor stopcontacten.

 

Regelingen met je werk

Het uiterlijke moment om volgens de wet je baas te vertellen dat je zwanger bent, is 24 weken. Samen met je baas bespreek je het zwangerschapsverlof waar je recht op hebt. Wettelijk gezien mag je 4 weken voor de bevalling tot 6 weken na de bevalling niet werken. Maar je hebt recht op 10 weken verlof na de bevalling. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat een uitgerekende datum niet altijd klopt en kan uitlopen, elke week die uitloopt wordt bij je verlof opgeteld. Mocht je na je verlof door medische redenen nog niet aan het werk kunnen, kun je de ziektewet in.

 

Voor nood: de vluchttas

Als je dicht bij je uitgerekende datum zit, is het verstandig om een ‘vluchttas’ klaar te zetten. Hierin zitten dingen zoals je toiletspullen, kleding, muziek om te kalmeren, medicijnen die je nodig hebt en alle andere dingen die je nodig denkt te hebben in het ziekenhuis. Als je bevalling begint heb je namelijk geen tijd meer om deze tas te pakken.

 

Na de bevalling

Na de geboorte komen er nog dingen kijken als de aangifte van je kindje en het sturen van geboortekaartjes. Maar het allermooiste is natuurlijk dat je nu kunt genieten van jullie gezinsuitbreiding.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *